Hautausurakoitsija keksi automaattisen puhelinvaihteen

Maailman ensimmäinen Strowgerin automaattinen puhelinvaihde hyödynsi hiuspinnejä kytkemällä johtoja yhteen.

Sentraali-Santra yhdisti puhelut miehelleen

Hautausurakoitsija Strowger keksi automaattisen puhelinvaihteen kimpaannuttuaan kilpailijalle – Sentraali-Santra oli kilpailijan vaimo ja yhdisti puhelut miehelleen.

Puhelinvaihde on hyvä esimerkki keksinnöstä, joka syntyi ratkaisemaan ongelmaa. Ensimmäisessä puhelinvaihteessa hyödynnettiin hiuspinnejä.

Puhelinmuseo perustettiin Helsingin Töölööseen vuonna 1986. Museo lähti liikkeelle vuonna 1985 käytöstä poistetun pohjoismaiden ensimmäisen automaattisen puhelinkeskuksen ympärille. Keskus ehti palvella töölöläisiä 63 vuotta, ja alkuperäiseen asuunsa jätetty n. 2000 numeron kokonaisuus on yhä toimintakunnossa.

Max_puhelinmuseossa.jpg Kuvassa Somicin Max Kankainen puhelinmuseossa

Automaattisesta puhelinkeskuksesta tuli mullistava keksintö

Puhelinmuseon reletekniikalla toimiva puhelinkeskus käynnistettiin Jari Karpakan varmoin ottein. Nousukiertovalitsimien mekaaniset naksahdukset alkoivat raksuttaa. "Tämä on juhlahetki meille museoammattilaisille, kun kuuntelemme antiikkisen "koneen" käyntiä", sanoo Jari Karpakka, joka on työskennellyt Elisalla pitkän työhistorian. Meille vierailu oli ikimuistoinen kokemus, kun näimme miten puhelu kytkeytyi autotomaattisesti sähkömekaanisten releiden toimesta. Keksintö mullisti ihmisten välisen yhteydenpidon, kun se kiihdytti maailmalla puhelinten yleistymistä. Enää ei tarvittu sentraali-santraa yhdistämään jokaista puhelua vaan soittaja valitsi puhelimestaan haluamansa numeron.

Ensimmäiset puhelut autosta

Puhelinten yleistyminen on niin nopeaa, että yleisiä puhelimia tuotiin jopa teiden varsille, jotta kiireiset liikemiehet saattoivat hoitaa liikeasioita auton takapenkiltä työpaperi sylissään. Näin voidaan puhua ensimmäisistä autopuheluista, joka sai pian uuden merkityksen autoon asennettavien autoradiopuhelimien yleistyttyä.

Somic_autopuhelu_historia.jpg Kuvassa ensimmäiset puhelut autossa

GSM tuli jokaisen taskuun

Matkapuhelimien ensivaihe oli Autoradiopuhelin eli ARP, jota seurasivat NMT- ja GSM-tekniikat. Nykyään kaikilla on 5G eli älypuhelin taskussaan liikkuipa missä vain ja se yhdistyy kätevästi muunmuassa auton omaan järjestelmään.

Suomi oli eturivissä vauhdittamassa matkapuhelinten kehitystä, kun maailman suurin kännykkävalmistaja Nokia kehitti GSM-keskuksen. Puhelinten johdoista riippumattomuus valtasi jokaisen taskun GSM-verkkojen laajentuessa maailmalla.

Nokia_gsmkeskus.jpg Kuvassa Nokian maailman ensimmäinen GSM-keskus vuonna 1991

Puhelinten kehitys on jatkunut näihin päiviin asti

Puhelintekniikan kehitys on ollut nopeaa ja sen saimme huomata myös Elisan puhelinmuseossa. Kysymys kuuluukin - mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Somicissa seuraamme jatkuvasti maailmalla tapahtuvaa kehitystä ja tuomme asiakkaillemme uusia teknologioita helpottamaan asiakkaidemme ja heidän asiakkaidensa arkea. Ole yhteydessä myynti@somic.fi, niin kerromme miten voisimme helpottaa teidän organisaationne arkea.

Ota yhteyttä

Lomakkeen tiedoissa on puutteita. Tarkistathan syöttämäsi tiedot ja yritä uudelleen.

Lomakkeen toimituksessa tapahtui odottamaton virhe. Otathan meihin yhteyttä sähköpostitse.

Kiitos!

Pyyntösi on lähetetty! Otamme sinuun pian yhteyttä.