Microsoft on ilmoittanut lopettavansa Windows 7:n tuen 14.1.2020. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?
Windows 7:n tuen loppuminen tarkoittaa Microsoftin lopettavan tietoturvapäivitysten-, ohjelmistopäivitysten, sekä suoja-, että ohjelmakorjauksien tekemisen Windows 7 käyttöjärjestelmään.
Suomeksi tämä tarkoittaa Windows 7:n ohjelmiston, sekä sen turvaominaisuuksien kehittämisen loppumista. Käyttäjille se tarkoittaa huomattavasti suurempaa riskiä altistua haittaohjelmille ja viruksille, mikäli ohjelmiston käyttöä jatketaan vielä 14.1.2020 jälkeen. Microsoft lopettaa myös asiakaspalvelun tarjoamisen Windows 7:n käyttäjille kyseisen päivämäärän jälkeen.
Mikä nyt eteen?
Vaikka Windows 7:n käyttöä voikin jatkaa vielä tuen loppumisen jälkeen, se ei missään nimessä ole suositeltavaa. Varsinkin työympäristössä vanhan ohjelmiston käyttäminen on suuri riski tietoturvan kannalta. Vanha ohjelmisto tulisikin siis päivittää uudempaan versioon, jolloin ongelmaa tietoturvan kanssa ei tule. Luontainen vaihtoehto monelle on päivitys Windows 10 -ohjelmistoon, joka on tällä hetkellä Microsoftin uusin vastaava ohjelmisto.
Microsoft itse kuitenkin ohjeistaa suurinta osaa käyttäjistä vaihtamaan myös tietokoneensa uudempaan ohjelmistopäivityksen yhteydessä. Vanhat koneet kun eivät välttämättä ole täysin yhteensopivia uuden järjestelmän kanssa, eikä niihin ole saatavilla kaikkia Windows 10:n tarjoamia ominaisuuksia. Varsinkin yritysten kohdalla tietokoneiden uusiminen on erittäin suositeltavaa, sillä Windows 7:n tietokoneiden päivittäminen uusiin tietokoneisiin on pian edessä joka tapauksessa. Päivittämällä tietokoneet heti säästetään aikaa, eikä kustannuksia synny myöhemmin tehtävästä mahdollisesta asennustyöstä.
Voinko tehdä päivitykseni itse?
Päivitys on mahdollista tehdä itse, mutta suosittelemme ammattilaisen puoleen kääntymistä. Päivityksen yhteydessä on nimittäin hyvä ottaa huomioon, että Windows 7:n ohjelmistossa piilevät ongelmat siirtyvät uuteen versioon, mikäli päivitystä ei tehdä ensin poistamalla vanha versio tietokoneelta ja asentamalla uusi versio ns. tyhjälle alustalle. Mikäli asennus kuitenkin tehdään itse, on poiston yhteydessä hyvä muistaa turvata halutut tiedot ja tiedostot ulkoiselle kovalevylle, tai turvalliseen pilvipalvelimeen, josta ne voidaan siirtää takaisin ohjelmistopäivityksen jälkeen.
Ilman vankkaa kokemusta ohjelmistopäivityksistä, uuden ohjelmiston asentamisessa saattaa mennä pahimmassa tapauksessa jopa useampi päivä. Pitkällä juoksulla yrityksille paras vaihtoehto on siis tietokoneiden uusiminen suoraan Windows 10:llä asennettuina. Näin vältetään turhat katkokset työnteossa, saadaan paras mahdollinen hyötysuhde työtehossa, sekä vältetään vanhojen koneiden riski lopettaa toimintansa.
Mikäli et ole varma kannattaako sinun päivittää yrityksesi tietokoneet uusiin, vai olisiko tapauksessasi järkevintä päivittää tietokoneisiin vain uusi ohjelma, me Somicilla autamme sinua mielellämme!